El consorci europeu CORAL està desenvolupant una solució integral personalitzada per a ports. L’eina permet digitalitzar i explotar dades mediambientals amb l’objectiu de fer l’activitat portuària més respectuosa amb el medi ambient. L’aplicatiu també permet optimitzar la gestió de les diferents operacions a realitzar a les seves infraestructures.

BGEO, SeaData i Water Robotics són les tres empreses que han sumat forces i les àrees d’experiència per integrar el projecte CORAL. El projecte està sent finançat pel projecte europeu GALATEA (núm. expedient 873026), un programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea, que permet el finançament en cascada a projectes innovadors emmarcats a l’Economia Blava. El Catalan Water Partnership, clúster de l’ús sostenible de l’aigua, forma part del consorci de GALATEA i és alhora el contacte regional de BGEO al projecte CORAL.

El consorci, format per pimes d’Espanya, França i Polònia, està treballant per crear una plataforma que serveixi com a punt únic d’informació per a tot el port. CORAL fa gairebé un any d’execució i s’han dut a terme reunions presencials a les ciutats de cada empresa. Després de Gdansk (Polònia) i Montpeller (França), ha estat el torn de Barcelona per fer la darrera reunió presencial, abans del tancament del projecte, el juliol del 2022.

Per això, la reunió final va tenir lloc el dia 20 de maig al Port de Barcelona i va comptar amb la participació d’Àlex Garcia Formatjé, subdirector general del Port de Barcelona, el consorci CORAL i Eric Santos, R+D Project Manager del Catalan Water Partnership com a representant del projecte GALATEA. Durant la reunió es van realitzar presentacions sobre el Port de Barcelona i temes relacionats amb la sostenibilitat i monitorització ambiental del port, els avenços del projecte CORAL i una visita marítima pel port.

Tot seguit, el consorci CORAL i Eric Santos, es va reunir amb Estíbaliz Amatriain Rubio, Capitana del Port Olímpic, per presentar l’estat actual dels treballs i parlar dels avantatges que podria portar la implementació del projecte CORAL al port.

A més, aquesta darrera reunió presencial va ser una bona oportunitat per estrènyer llaços entre tot el consorci. Per aprofitar al màxim la visita a Catalunya es va fer una visita turística al centre de Barcelona i una caminada a les muntanyes de Montserrat.