La setmana passada, Barbara Rzepka, Edgar Fusté, Josep Lluís Sala i Xavier Torret del personal de BGEO van viatjar a Gdańsk (Polònia) per participar a la primera reunió del consorci del projecte CORAL, composat per SeaData (Gdańsk), Water Robotics (Montpeller) i BGEO (Barcelona). L’objectiu d’aquesta reunió va ser la posada en comú de les primeres passes del projecte, planificar-ne de noves i generar més confiança en cadascú.

El consorci ha estat finançat pel projecte GALATEA en l’àmbit de l’Horizon 2020 amb 180.000 € amb el propòsit de desenvolupar un demostrador a gran escala enfocat a ajudar les marines i ports a millorar la seva resposta contra la contaminació atmosfèrica, la millora de la gestió de la qualitat de l’aigua i també a millorar l’eficiència en la gestió dels seus recursos.

El primer dia, ens van convidar a visitar l’Autoritat del Port de Gdańsk, el port més gran de Polònia, ens va mostrar les seves instal·lacions actuals i els seus plans de creixement per als propers anys. A més a més, vàrem mantenir una reunió amb els responsables del control de la contaminació dels operadors privats, compartint amb nosaltres els grans reptes que han de superar en els propers anys per seguir el compliment de les normes de la UE. Per aquesta raó, el projecte CORAL pot proporcionar la seva plataforma per a monitoritzar la contaminació de l’aigua i de l’aire, però també proporcionarà un DSS per ajudar-los amb les seves decisions en aquesta àrea.

El segon dia, vàrem mantenir una altra reunió, aquest cop amb l’Autoritat del Port de Elbląg, on el seu CEO, Arkadiusz Zglinski, ens va explicar els grans desafiaments en els quals estan involucrats. De fet, ara s’està construint un nou gran canal per comunicar la llacuna del Vístula amb el Golf de Gdańsk per evitar creuar la frontera russa amb el seu tràfic marítim. D’acord amb els seus plans de treball per als propers anys, avaluarem la possibilitat de brindar alguna solució utilitzant la tecnologia CORAL per monitoritzar i controlar la contaminació de l’aire i l’aigua per a aquells treballs en què es trobin involucrats.

A banda d’aquestes reunions, els equips van tenir l’oportunitat de començar a treballar realment junts. També gaudint de l’experiència de guanyar confiança entre tots, mentre preníem unes cerveses i assaboríem deliciosos menjars polonesos com la sopa Zurek o les empanades Pierogi.

La primera reunió del consorci va ser exitosa d’acord amb les expectatives. Bones vibracions entre tots i sens dubte que la capacitat de treball d’aquest consorci és molt més que la suma de la capacitat de treball dels seus petits equips, és com a poc, producte de les seves capacitats.

Estem orgullosos d’estar a bord i ara esperem participar a la propera reunió que tindrà lloc a Montpeller durant la tercera setmana de gener de 2022. Mentrestant, tot el que hem de fer és treballar molt per tenir èxit amb les nostres parts del treball.

Finalment, però no menys important, voldríem agrair al Catalan Water Partnership i a Eurecat per la seva visió, missió i fets relacionats amb aquest Projecte GALATEA. Gràcies una altra vegada!!!