La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha organitzat un curs especialitzat en eines per a la gestió del cicle de l’aigua desenvolupades amb tecnologies open source. Es tracta d’un innovador curs de fins a 66 hores que s’impartirà durant el mes de maig a Barcelona i que compta amb la col·laboració de BGEO.

Les tecnologies de codi lliure estan ampliant el ventall de possibilitats que tenen empreses i administracions per gestionar els recursos hídrics. Eines com Giswater, QGIS o PostGIS estan cridant l’atenció dels professionals del sector per la seva flexibilitat i accessibilitat, ja que són solucions lliures i gratuïtes i que han arribat a un grau de maduresa comparable al de qualsevol programari de gestió d’aigua privatiu i tradicional.
Davant d’aquest escenari, el Grup de Recerca en Transport de Sediments GITS de la UPC ha demanat la col·laboració de BGEO per organitzar un curs pioner al voltant d’aquestes tecnologies. Així, entre el 11 i el 29 de maig s’impartirà a Barcelona un curs presencial de fins a 66 hores que pretén descobrir el potencial d’aquestes eines i obtenir coneixements sobre hidràulica de rius amb l’aplicació HEC-RAS, aprendre a elaborar plans directors d’abastament d’aigua potable mitjançant Giswater i EPANET i, finalment, aprendre a dissenyar plans directors de sanejament amb Giswater i SWMM. Tot això mitjançant la creació i solució de casos pràctics i reals.
El curs està coordinat pel doctor Allen Bateman i està dirigit a enginyers, arquitectes, tècnics en planificació, tècnics en gestió d’aigua, administracions hidràuliques espanyoles, professionals en la gestió de xarxes i tècnics d’ajuntaments, i estudiants de pregrau i postgrau en enginyeria civil.

SOBRE BGEO: BGEO és una empresa especialitzada en desenvolupar i implementar solucions tecnològiques sobre sistemes d’informació geogràfica (GIS). El seu fet diferencial és que utilitza sempre tecnologies open source, de manera que posa a disposició de qualsevol persona solucions que fins ara estaven reservades només a empreses o administracions que gestionaven grans pressupostos. El seu producte estrella és GISWATER, un programari lliure destinat a la gestió del cicle integral de l’aigua, pel qual ja s’han interessat companyies distribuïdores d’aigua i administracions d’Espanya i Llatinoamèrica, entre d’altres. El programa es pot descarregar i instal·lar gratuïtament.