Giswater és una eina gratuïta per a la gestió del cicle integral de l’aigua que va néixer fa un any. Des de llavors més de 3.300 professionals de 80 països diferents ja s’han descarregat aquest software lliure desenvolupat principalment al nostre país.

L’11 de març del 2014 es presentava públicament a Barcelona Giswater, la primera eina especialitzada en el proveïment i la gestió de l’aigua totalment desenvolupada amb tecnologies lliures. Aquest programa gratuït permet connectar les diferents solucions informàtiques i bases de dades preexistents per configurar un entorn de gestió d’altes prestacions.

Un any després del seu llançament les dades demostren la bona acollida que ha tingut entre els professionals del sector. Entre març de 2014 i març de 2015 s’han comptabilitzat 3.368 descàrregues procedents de 79 països diferents. Espanya (29%), Estats Units (15%), Brasil (6%), Itàlia (6%) i Rússia (4%) ocupen les cinc primeres posicions en el rànquing de descàrregues. Durant el primer any disponible Giswater ha estat descarregada a un ritme de 9,2 descàrregues al dia, o el que és el mateix, una descàrrega cada 150 minuts.

Entre les principals prestacions de Giswater destaca la possibilitat de gestionar una xarxa de proveïment d’aigua potable de qualsevol dimensió amb eficàcia i sense renunciar al programari ja existent; multiplicar els controls i les alertes; analitzar l’estat dels circuits; planificar futures inversions; generar escenaris de futur; vincular programes de predicció meteorològica per anticipar episodis extrems o per optimitzar el servei; o vincular programes de gestió empresarial per millorar l’eficiència del servei als usuaris. A més, l’eina pot treballar sobre un mapa que mostri l’estat complet de la xarxa i que detecti els punts febles; així com obtenir dades a temps real i situar-les sobre el punt exacte del mapa on correspon per interpretar adequadament els resultats.

Giswater és un programa desenvolupat conjuntament per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’empresa BGEO que es pot descarregar i instal·lar lliurement des www.giswater.org. Actualment està disponible la versió 1.1.176.