L’impacte dels episodis extrems de pluja com els que s’han viscut aquests darrers dies a La Garrotxa o a la comunitat de Madrid es poden minimitzar gràcies a Giswater. Aquest software lliure, desenvolupat principalment per un grup d’emprenedors de Granollers, simula episodis extrems de tempestes i permet detectar els punts de major risc de col·lapse de la xarxa de drenatge.

Qualsevol administració o empresa d’aigües que vulgui anticipar-se als episodis extrems d’inundacions té al seu abast un programa lliure i gratuït i desenvolupat a casa nostra. S’anomena Giswater, i entre algunes de les seves funcions hi ha la de generar simulacions d’episodis extrems que permeten diagnosticar la capacitat de la xarxa de drenatge, així com detectar els punts de màxim risc de col·lapse. El programa facilita la diagnosi de l’estat de la xarxa de drenatges urbans i la conseqüent priorització d’inversions per evitar futures inundacions.

Josep Lluís Sala, soci director de BGEO, explica que “la pluja no es pot evitar però l’impacte sobre els ciutadans sí, i d’una manera més senzilla i econòmica del què la majoria de gent pensa”. Per Sala, “eines com Giswater, que són lliures i obertes, permeten millorar molt la gestió de les xarxes i reduir els efectes de futures inundacions, amb l’estalvi econòmic que suposa per les administracions, les companyies d’assegurances i els particulars”. I és que segons Sala, “en un àmbit geogràfic com el nostre, en el que les tempestes són habituals i importants, aquesta eina hauria de ser tinguda en compte per qualsevol administració”.

Giswater (www.giswater.org) és un programa desenvolupat per l’empresa BGEO (www.bgeo.es), amb seu a Granollers i la Universitat Politècnica de Catalunya. En el seu primer any, Giswater ha estat descarregat més de 3.300 vegades per professionals de més de 80 països diferents.